65 poze   16536 vizite

002-Paulownia

Paulownia tomentosa este unul din arborii cu cea mai rapida crestere din lume.Intr-un an poate atinge inaltimea de 3-5 metri si diametrul de 7-10 cm.In 2 ani inaltimea de aproximativ 12 metri, iar in 3 ani 18-20 de metri si diametrul de 25-30 cm.Se regenereaza la fel de rapid. Poate fi taiat dupa trei ani, iar din radacina ramasa va creste o noua planta.Operatia putand fi repetata de 3-5 ori fara sa fie nevoie de replantare, facand-ul ideal pentru exploatarile forestiere.Avand o radacina pivotanta de aproximativ 12 m il face util in a mentine terenuri ce risca a se surpa. Datorita aspectului sau mai ales in perioada de inflorire (are niste flori superbe) poate avea rolul de arbore ornamental.Este apreciat si de apicultori, paulownia numarandu-se printre arborii meliferi, productia de miere la ha atingand anual 700-1000 kg.
,, In ultima perioada plantatiile de Paulownia tomentosa au cunoscut o mare raspândire atât în China, tara de provenienta, cât si în alte tari din Asia si chiar din alte continente. Acest lucru se datoreaza valorii lemnului cât si actiunii terapeutice a unor componente chimice ale acestui arbore. Lemnul de Paulownia tomentosa, cunoscut si folosit înca din antichitate, este de culoare galben-albicios spre rosu fad, granulat, drept, stralucind dupa procesare, fara miros. Pentru a-si mentine calitatile initiale o perioada îndelungata dupa procesare, se recomanda ca taierea arborelui sa se faca în perioada de repaus, toamna sau iarna. Lemnul se prelucreaza usor, si produsele realizate nu crapa, nu se rup si nu se deformeaza. permeabilitatea pentru apa este mai mica decât la alte specii. Referitor la rezistenta la putreziciune, în baza observatiilor din scrierile stravechi, s-a dovedit a fi foarte mare, la chinezi siciriele facute din acest lemn putrezeau greu. Datorita proprietatilor acustice bune, lemnul a fost folosit în China la realizarea instrumentelor muzicale traditionale, având o buna rezonanta. Fiind putin rezistent, lemnul de Paulownia nu se foloseste pentru elementele care suporta tensiuni. Lemnul este bun pentru confectionarea de usi, ferestre, pereti despartitori, tavane si poduri interioare, pentru ca nu se curbeaza în timp. Este folosit, de asemenea, la fabricarea furnirului. Lemnul de Paulownia se foloseste din ce în ce mai mult la constructia de avioane, vapoare, planoare , deoarece este usor, rezistent la putrezire, nu se încovoaie si nu crapa. Se utilizeaza în fabricarea jucariilor. Este un lemn foarte bun pentru hârtie. Populatia din China, Japonia, si din tarile din S-E Asiei, au o îndelungata traditie în confectionarea de vaze, statuete de Budha, pesti din lemn si diverse cutii. Paulownia tomentosa este, de asemenea, planta medicinala folosita datorita substantelor chimice pe care la contine. Medicamente preparate din frunze, fructe si lemn de Paulownia, au efecte în bronsite, reducerea tusei si flegmei. Ele se prepara sub forma de tablete si solutii injectabile. Xilemul de Paulownia contine paulovnina . Frunzele de Paulownia contin acid ursolic si este folosita în medicina traditionala datorita componentelor responsabile de efectele terapeutice. Studii actuale cu privire la continutul de acid ursolic din frunzele speciei Paulownia confirma efectele terapeutice, cum ar fi: anti- microbian, anti-viral, anti- hepatic, anti- inflamator, pentru tratamentul tumorilor si ulcerului.
De asemenea, este un bun stimulator pentru regenerarea parului, se spune ca determina cresterea parului si înnegreste parul albit, pentru tratarea iritatiilor pielii. Specia este folosita si în cosmetica. Experimente farmacologice au aratat ca extracte de fructe de Paulownia pot usura tusea si astmul si reduce presiunea sanguina. Frunzele si florile de Paulownia constituie un furaj bun pentru porci, oi si iepuri. Ele contin grasimi, zahar si proteine. Continutul de azot din frunze, poate fi comparat cu cel al leguminoaselor Frunzele mari si paroase de Paulownia joaca un rol important în purificarea aerului de fum si praf, Paulownia a devenit principala specie pentru împaduriri, în numeroase areale afectate de poluare.,,
Fructe pline de seminte; Fructe pline de seminte
Fructe pline de seminte
Floare de paulownia; Floare de paulownia
Floare de paulownia
121112-0027
121112-0027
paulownia - poza nu-mi apartine
paulownia - poza nu-mi apartine
DCS 0032; Flori paulownia
DCS 0032

Comentarii album • 6
clucian 15 iunie 2013  
Cum se prezinta Paulownia acum ?
Raportează
elvira 13 februarie 2013  
Am planta si eu, in vara, 2 pui de pawlonia. Astept sa vad cum au rezistat peste iarna si m-as bucura sa-i vad si infloriti.
Raportează
mara94 27 decembrie 2012  
superba!
Raportează
pringradina 14 noiembrie 2012  
Nu contest cele spuse de tine Hapy,dar cu siguranta nu le-ai oferit conditiile din locurile de unde isi au originile,si mai ales efectul gerului iernilor de pe la noi am citit ca nu le face deloc bine...deocamdata semintele mele sunt la germinat, mai vorbim peste o vreme.Probabil ca o sa fiu intr-u totul de acord cu tine, dar din celelalte calitati pe care le are,nu crezi ca e o specie admirabila?
Raportează
hapy 13 noiembrie 2012  
Sa stii ca nu tot ce se scrie pe net este adevarat.Eu cresc paulownia de 3-4 ani si nu am inca acei arbori de 7-10cm diametru.
Raportează
nelu9 13 noiembrie 2012  
Splendida!!!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.